Akdeniz Üniversitesi bünyesinde Çocuk Üniversitesi kuruldu. Antalya'da bir ilk olan ve ocak ayında eğitime başlayan Çocuk Üniversitesi yoğun ilgi görüyor. 80 öğrencinin eğitim aldığı Çocuk Üniversitesi'nde çocuklar okuduğunu anlama, problem çözme becerileri kazanıyor.
Akdeniz Üniversitesi Eğitim Fakültesi bünyesinde Çocuk Eğitimi Koordinatörlüğü (Çocuk Üniversitesi) kuruldu. Antalya'da bir ilk olan Çocuk Üniversitesi'nde çocuklar öğretim üyeleri ve farklı alanlardaki uzmanlardan okuduğunu anlama, problem çözme, sayı hissi, drama eğitimi, bilimsel süreç becerileri gibi çeşitli eğitimler alarak geleceğe hazırlanıyor. Eğitimler Eğitim Fakültesi öğretim elemanları Prof. Dr. Esme Hacıeminoğlu, Doç. Dr. Yunus Pınar, Öğr. Gör. Dr. Evren Cappellaro, Öğr. Gör. Sevinç Turkut başta olmak üzere farklı alanlardaki öğretim üyeleri tarafından yürütülüyor.
"Üst düzey düşünme becerisi kazandırmayı amaçlıyoruz"
Çocuk Üniversitesinin kuruluşu ile ilgili bilgi veren Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hilmi Demirkaya, "Akdeniz Üniversitesi Çocuk Üniversitesi için Rektör hocamızın talebiyle 2022 yılında başladığımız çalışmaların hazırlıklarını tamamladık. Ocak ayı itibarıyla da eğitimlere başladık. Çocuk Üniversitesi ile yaparak, yaşayarak öğrenme yoluyla çocuklarımızın üst düzey düşünme becerilerini daha küçük yaşta kazandırabilmeyi amaçlıyoruz. İlk olarak matematik, fen okuryazarlığı, matematik yetkinlik daha sonraki süreçte okuduğunu anlama becerisi gibi alanımızı genişlettik" dedi.
"Tüm birimlerin iş birliği ile"
Farklı akademik birimlerle iş birliği içinde olduklarını ifade eden Dekan Demirkaya, "Sadece Eğitim Fakültesi hocaları değil tüm üniversitedeki özellikle Mühendislik, Fen Fakültesi, Mimarlık Fakültesi, Güzel Sanatlarla da iş birliği yaparak bize gelen ilkokul öğrencilerinin eğitim almasını sağlıyoruz. Çok iyi ilerliyoruz. İnşallah en kısa sürede Türkiye'de çocuk üniversiteleri içinde çok önemli bir konuma gelmeyi düşünüyoruz. Rektör Hocamız bize her konuda sonsuz destek veriyor. Kendilerine çok teşekkür ediyoruz" diye konuştu.
"Amaç çocuğun potansiyelini açığa çıkarmak"
Buradaki eğitimin amacının çocuğun var olan potansiyelini nitelikli bir eğitim ile açığa çıkarmak olduğunu söyleyen Çocuk Üniversitesi Eğitim Koordinatörü Öğr. Gör. Sevinç Turkut, şu an ilköğretim düzeyindeki öğrencilerle okuduğunu anlama, problem çözme, akıl yürütme, strateji kullanımı, ölçme, gözlem, sezgisel düşünme, eleştirel düşünme gibi beceri çalışmaları yaptıklarını belirtti. Turkut, ayrıca diğer fakültelerin desteği ile sanat, bilim, doğa gibi her alanda ya da çocukların merak ettiği konularda özel atölyeler düzenlediklerini dile getirdi.
"Deprem bölgesinden iki öğrenci eğitim alıyor"
Merkez olarak dezavantajlı çocuklar konusunda hassasiyet taşıdıklarını belirten Turkut, "Şu an merkezimizde 80 öğrencimiz eğitim alıyor. Sınıflarımız 16 kişilik. Her sınıf kendi düzeyinde eğitim alıyor. Deprem bölgesinden de gelen iki öğrencimiz var. Her ikisi de Hatay'dan geldi. Eğitimlerine devam ediyor. Yine sosyal hizmetler alanında çalışmalar planladık. Dezavantajlı çocuklarımız için sınırlı imkanlarımıza rağmen kontenjan ayırıyoruz" dedi.
"Ailelere de eğitim veriliyor"
Program kapsamında aile eğitiminin de yine çok önemsedikleri bir konu olduğunu söyleyen Öğr. Gör. Sevinç Turkut, bu süreçte iki aile eğitimi gerçekleştirdiklerini, bundan sonrası için de ailelerin zorlandığı destek istediği konularda her ay bir aile eğitimi planladıklarını ifade etti.
"Beceri çalışmaları yapılıyor"
Yeni dönem eğitim takviminin sosyal medya hesaplarından duyurulacağını belirten Öğr. Gör. Sevinç Turkut, "Burası okula destek programı gibi değil çocukların matematiksel, bilimsel, bilmekle alakalı becerilerini desteklemek üzerine oluştu. Özel yetenek eğitimi yapmıyoruz. Burada üst düzey beceri çalışmaları yapıyoruz. İlkokul öğrencileri önümüzdeki dönem için başvurabilecek. Girişte kabul için bir ölçme değerlendirme yapılıyor. Çocukların problem çözme, bilgisayar süreç becerileri ile ilgili becerilerini ölçüyoruz" diye konuştu.
İHA