İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, İçişleri Bakanlığı olarak 81 il valiliğine, ‘’Trafik Tedbirleri’’ni içeren genelge gönderdiklerini,  26 Mart-8 Nisan tarihleri arasında, trafik güvenliğini en üst seviyeye taşıdıklarını aktardı. Ancak alınan tüm önlemlere rağmen meydana gelen trafik kazalarında 74 kişi hayatını kaybederken 10 bin 199 kişi de yaralandı.

Bakan Yerlikaya'nın paylaştığı bilgilere göre geçen yılki Ramazan Bayramı tatiline göre denetim sayısı yüzde 30,6 artırıldı ve toplamda 4 milyon 957 bin 939 araç denetlendi. Denetimlerde 69 bin 11 polis ve jandarma personeli görev alırken, 468 ortalama hız tespit sistemiyle, 19 bin 326 km’lik yol denetlendi. Otobüs kazalarını önlemek adına ek önlemler de alındı. 720 personel; sivil yolcu gibi otobüslere binerek, sürücüleri, yolculuk sırasında denetledi. 1271 radar aracıyla, hız kontrolleri artırıldı. Drone ve helikopterlerle, 3 bin 81 saat havadan denetim yapıldı.  Bu denetimlerde 593 bin 654 sürücüye cezai işlem uygulandı. 48 bin 21 araç, ‘’eksiklikleri giderilinceye kadar’’ trafikten men edildi. 7 bin 720 sürücünün ise ehliyetine el konuldu.

Mersin'de orman yangını: 1,5 hektar alan zarar gördü Mersin'de orman yangını: 1,5 hektar alan zarar gördü

Yerlikaya, bir önceki bayrama göre ölümlü ve yaralanmalı trafik kazalarının yüzde 4,6 oranında azaldığını, 6 bin 268’e gerilediğini belirterek şunları söyledi:

"Bu kazalarda da maalesef 74 vatandaşımız, olay yerinde hayatını kaybetti. 10 bin 199 kişi de yaralandı. Hayatını kaybeden vatandaşlarımıza Allah’tan rahmet, yaralılarımıza acil şifalar diliyorum. Verdiğim bu sayılar, herhangi bir istatistik değil, her biri, ayrı ayrı bir can. Garip kalmış bir yuva, yarım kalmış bir hayat. Öksüz kalmış bir çocuk. Acıyla hatırlayacakları bir bayram. Evet, maalesef bu bayram tatilinde her gün 8 canımızı yollarda yitirdik. Her gün bir şehrimize kara haber düştü."

Kazaların nedenleri arasında en başta aşırı hız geldi. 6 bin 268 kazanın yüzde 41’i hız ihlalinden kaynaklanırken 74 can kaybından 44’ü yine aşırı hızdan hayatını kaybetti. Diğer sebepler arasında ‘’geçiş önceliği ihlali’’, ‘’arkadan çarpma’’, ‘’şerit ihlali’’, ‘’dönüş kuralları’’ ve ‘’kırmızı ışıkta geçmek’’ oldu.

Yerlikaya, bayram tatili süresince meydana gelen trafik kazalarının yüzde 45’inin saat 14.00 ila 20.00 arasında gerçekleştiğini açıkladı. Can kayıplarının da yüzde 44,6’sı yine aynı saat diliminde yaşandı.

Bakanlık olarak trafikte kural ihlallerinin caydırıcılığını arttırmak için, ’Karayolları Trafik Kanunu’nda değişiklik yapılamasına dair, 32 maddelik kanun değişikliği taslağı hazırladıklarını da belirten Yerlikaya, "Bu Taslağı önümüzdeki günlerde Gazi Meclisimize sunacağız. İnanıyorum ki denetimlerimiz arttıkça ve kural ihlallerine yönelik caydırıcılık güçlendikçe trafik kazaları daha da azalacaktır. Bu vesileyle trafik kurallarına harfiyen uyan tüm sürücülerimize teşekkür ediyorum" derken bir de uyarı yaptı: "Lütfen! Trafikte aşırı hız yapmayalım. Emniyet kemerlerimizi mutlaka takalım. Araç kullanırken gözümüz cep telefonunda değil, yolda olsun.” 

Muhabir: Melis Küçüköner