Siyaset

Başkan Seçer: “Limon Üreticisi Maliyeti Bile Karşılayamıyor”

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, ihracatı yasaklandığı için limonları ellerinde kalan, tepkilerini göstermek için Erdemli’de eylem yapan limon üreticilerinin durumunu değerlendirdi.



Başkan Seçer, limon üreticisinin kilo başına maliyetinin en az 5 lira olduğunu, ihracatın yasaklanması ile fiyatların düştüğünü ve üreticinin maliyeti bile karşılayamaz noktaya geldiğini söyledi.

Üreticinin yaşadığı mağduriyetin yönetim zaafiyetinden kaynaklandığını belirten Başkan Seçer,  “Eğer belirli tahminlerle karar alıyorsanız, sizin tahminlerinizin dışında gelişmeler oluyorsa bu sizin ferasetinizin noksanlığı demektir.

Feraset noksanlığı da bilgi noksanlığından kaynaklanır. Bilgi noksanlığı da işinizi iyi yapmadığınız zaman olur. Depolarda ne kadar üretim var, istihsal var, ne kadar ürün var, bunun envanteri elinizde doğru şekilde olsa böyle olmaz” dedi.

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, ihracatı yasaklandığı için limonları ellerinde kalan, tepkilerini göstermek için Erdemli’de eylem yapan limon üreticilerinin durumunu değerlendirdi.

Hükümetin aldığı ihracat yasağının tartışılması gerektiğini ifade eden Başkan Seçer, “Benim bildiğim bir gerçek var. Tarımsal üretim Türkiye’de bir hayli pahalıya mal olan bir alan. Başta akaryakıt, gübre, zirai ilaç, tohum, elektrik, çok pahalı girdiler.

Limonu dalından alıyorsunuz, onu bir de yatağa alıyorsunuz ve aylarca depoda bekliyor. Neden? Limon 12 ay kullanılan bir tarım ürünüdür. Şimdi bunun bir de depolama maliyeti var.

Depoya, yatağa aldığı zaman bir maliyeti var. Bunu üst üste bindirdiğiniz zaman şu anda bu ürünün maliyeti minimum 5 lira civarında. İhracat durunca fiyatlar geriledi. Oysa ki 7 liraya, 8 liraya kadar çıkmıştı” dedi.

“Stokçu demek yanlış”

Ürünü elde kaldığı için eylem yapan üreticilere “stokçu” denilmesinin yanlış olduğunu, bu insanların yatakçı olarak anılması gerektiğini kaydeden Başkan Seçer, şöyle devam etti:

“Yaş meyve sebze hasat ettiğiniz anda hemen pazara gidecek ve alıcısını bulacak. Çünkü çabuk bozulur. Yaş meyve sebze, limon da bunun içerisindedir, dalından aldınız, paketlediniz, belli bir süre içinde tüketilmesi lazım.

Onun için de uzun süre pazara sunma adına bu yapılıyor. Dalında limon olmadığı zaman pazara sunalım diye bu yapılıyor. Bu bir yönetim zaafiyetidir. Eğer belirli tahminlerle karar alıyorsanız, sizin tahminlerinizin dışında gelişmeler oluyorsa bu sizin ferasetinizin noksanlığı demektir.

Feraset noksanlığı da bilgi noksanlığından kaynaklanır. Bilgi noksanlığı da işinizi iyi yapmadığınız zaman olur. İşte gidip depolarda ne kadar üretim var, istihsal var, ne kadar ürün var, bunun envanteri elinizde doğru şekilde olsa böyle olmaz.”

“Limon sorunuyla ilgili farkındalık yaratmak istedik”

Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin başta limon üretimi olmak üzere tarımsal alandaki gelişmeleri dikkatle izlediğini kaydeden Başkan Seçer, üreticiden gelen destek talebine olumlu yanıt verdiklerini ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin 100 ton, Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin 50 ton limon almasına aracılık ettiklerini hatırlattı.

Başkan Seçer, “Biz bunu farkındalık yaratmak amaçlı, Türkiye’ye duyurulması, insanlara duyurulması, insanların rağbet etmesi, alması amaçlı yaptık. İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne 100 ton, Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne 50 ton ürün gönderdik.

Burası limon deposu. Yılda 400 bin ton limon üretiliyor. Bunlar sembolik gibi görünebilir ama insanlar bunu duysun, kamuoyunun dikkatini çekelim, farkındalık yaratalım diye yaptık.

Diğer bir anlamda da bu zorlu süreçte hem belediyeler adına dayanışmayı ortaya koyabilmek hem de bizlerin adına Ankara halkına, İstanbul halkına bedava limon verebilmek, böyle bir farkındalık yaratmak için uğraştık” dedi.