Güncel

Bazı sosyal medya platformlarına sınırlama geliyor

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Birleşmiş Milletler Uluslararası Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF) iş birliğinde düzenlenen “Dijital Dünyada Çocuk Çalıştayı”nın açılışında önemli açıklamalarda bulundu.

Bakan Göktaş, çalıştayın Ailenin Korunması ve Güçlendirilmesi Eylem Planı çerçevesinde gerçekleştirildiğini belirterek, dijital bağımlılık, siber zorbalık ve uygunsuz içerik gibi tehditlerden çocukların korunmasına yönelik çözümler geliştirmenin öncelikleri arasında olduğunu vurguladı.

“Aileyi destekleyecek, çocuklarımızı koruyacak politikalar geliştirmek temel hedeflerimiz arasında yer alıyor” diyen Göktaş, güvenli dijital platformların yaygınlaştırılmasının ve ebeveynlerle eğitimcilere yönelik rehberlik mekanizmalarının güçlendirilmesinin önemine dikkat çekti.

"ÇOCUKLAR DİJİTAL MECRALARDA 3-5 SAAT ZAMAN GEÇİRİYOR"
Bakan Göktaş, 3 Ekim’de gerçekleştirilen “Dijital Bağımlılık ve Aile Çalıştayı” sonuç raporunu kamuoyu ile paylaştı. Raporda, 12-16 yaş arasındaki çocukların çoğunlukla “3 ila 5 saat” dijital mecralarda zaman geçirdiği, en çok Instagram, YouTube ve TikTok platformlarını kullandığı ortaya kondu. Göktaş, bu sürenin çocukların gelişimi için azımsanmayacak bir süre olduğuna dikkat çekerek, aksiyon ve macera oyunlarının çocukların oyun sürelerini uzattığını ifade etti.

"Çocuklar telefonlarını eline almadıklarında kendilerini bir boşlukta hissettiklerini söylüyor” diyen Göktaş, uzun süre ekran başında kalan çocuklarda görme bozuklukları, obezite ve zihinsel bulanıklık gibi sağlık sorunlarının ortaya çıktığını belirtti.

DİJİTAL OYUNLARIN SOSYAL YAŞAMA ETKİSİ
Göktaş, çocukların “daha güçlü, daha karanlık ve bütün silahları kullanabilen karakterleri seçiyorum” diyerek şiddet unsuru içeren karakterleri tercih ettiğine işaret etti. Ayrıca, çocukların sanal oyun arkadaşlarının yüz yüze edindikleri arkadaşlardan daha fazla olduğunu belirterek, “Çocuklar, kendilerinin dahi yüzünü görmediği kişilerle iletişim kuruyor. Bu durum sosyal izolasyona yol açıyor” dedi.

Ebeveynlerin çocuklarıyla zaman geçirememekten şikayetçi olduğunu ifade eden Göktaş, “Ev içinde iletişim kurmak için bile telefon kullanıldığı” bilgisini paylaştı.

DİJİTAL MECRALARA YÖNELİK YASAL DÜZENLEME
Bakan Göktaş, “Bugün artık ciddi bir soruna dönüşen dijital bağımlılık riskine karşı da çocuklarımızı korumak zorundayız” diyerek, 16 yaşından küçük çocuklar için sosyal medya ve dijital oyun platformlarını düzenleyen bir mevzuat hazırlığı içerisinde olduklarını duyurdu. Çalışmaların ülkeye özgü bir modelle yürütüldüğünü belirten Göktaş, çocukların güvenliği için sosyal medya platformlarına kısıtlamalar getirilmesi gerektiğini vurguladı.