6 Şubat 2023’te yaşanan asrın felaketi 11 ili yerle bir etti. 7,6 ve 7,7 büyüklüğündeki iki büyük depremden Mersin ve Adana da etkilendi. Yıkıcı depremin ardından endişeler sürerken jeofizik Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan deprem incelemelerinde riskli bölgelere ağırlık verdi. Ercan bu kapsamda sosyal medya hesabından Mersin ve Adana için dikkat çeken açıklamalarda bulundu. İncelemeleri yerinde yapmak için de Mersin’e gelen Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan Mersin Objektif Mikronuna çok önemli açıklamalarda bulundu. Türkiye’nin ikinci derece deprem bölgesi olduğunu söyleyen Ercan Türkiye’nin deprem yıkımları açısından ilk 3’e girdiğine dikkati çekti.
"Mersin ve Adana ortak yazgıyı paylaşıyor"
Ercan “Mersin ve Adana’yı uyarmamın nedeni he ikisi de ortak bir yazgıyı paylaşıyorlar ve her ikisinde de çok katlı gökdelenler yükselmekte. Daha ağır yapılır ve güvensiz şekilde yapılmakta çoğunlukla. Her iki ilde ana sorun, sıvılaşma sorunu var ve aşırı çalkalanma sorunu var, deprem dalgalarının 2 ile 4 kat büyütülerek üst yapıyı yansıtılma sorunları var. Yani bu iki ilin deprem duyarlılığı aşırıdır. Mersin çok salında ama özellikle Mezitli - Tece dolayında bir çok yapı yıprandı. Çatlaklar ve yıpranmalar oldu. Mersin ve Çukurova yerleşimleri Hatay yerleşimine çok benziyor. Dolayısıyla Hatay’da ne olduysa Mersin ve Adana’ da aynısı olabilir.” Diye konuştu.
Prof. Dr. Ercan kentteki incelemeleri hakkında da değerlendirmelerde bulundu. Ercan, “Mersin çok çarpık olarak gelişmiştir. Neredeyse her yüklenici her yerde istediği yapıyı yapabilmektedir. Bu çarpık yapılaşmanın bir nedeni de deprem yönetmeliğini kullanmamaları aynı zamanda jeofizik biliminden yararlanmamaları. Kat yüksekliğine Belediye Meclisi karar veriyormuş. Belediye Meclisi uzmanlardan oluşmuyor dolayısıyla bir yerde kat yüksekliğine jeofizik mühendisi karar verir. Mersin ve Adana’da ivedi olarak yapılması gereken kentte incelikli çalışma dediğimiz macro zoning çalışmasının ivedi yapılması.” İfadelerini kullandı.
6 Şubat depreminden ders almamız gerekir diyen Ercan, TOKİ yapılarından övgüyle bahsetti.
Mersin’de deprem olur mu? Sorusuna yanıt veren Ercan, “Mersin’de deprem olmaz ancak etkilenir.” Dedi.
"Yasa ve yönetmeliklerimiz mükemmele yakındır önemli olan uygulanmasıdır"
Öte yandan Deprem Bakanlığı'na şiddetle karşıyım diyen Ercan deprem endüstrisi kurulması gerektiğini söyledi. “Türkiye artık gecikmeden deprem sanayisini kurması gerekiyor. Deprem Bakanlığı diye saçma bir dolay olamaz ona ben şiddetle karşıyım sık sık ağza getiriliyor yani her olayda bir bakanlık kurulamaz. Dolayısıyla AFAD ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı bunun için yeterlidir. Kaldı ki yasa ve yönetmeliklerimiz mükemmele yakındır önemli olan uygulanmasıdır.” İfadelerini kullandı.
Yapılardaki yumuşak katlara dikkat çeken Ercan, Perde beton yapılmaması cinayete davet çıkartmaktır.” İfadelerini kullandı.
Erdemli ve Ayaş bölgelerine ayrı bir parantez açan Prof. Dr. Ercan Mersin’in sorunlarından daha büyük sorunlar içermektedir.” Dedi.