Güncel

E-Ticarette yeni dönem: Güvenli alışveriş için 24 saat kuralı

Ticaret Bakanlığı, e-ticarette güvenliği artırmak amacıyla Türkçe uyarı ve güvenlik bilgileri ile işaretlerine yer verilmesini zorunlu hale getirdi.

İnternet ve diğer "uzaktan iletişim araçları" kullanılarak yapılan satışlara yönelik açıklanan yeni kurallar, tüketici haklarını koruma ve ürün güvenliğini sağlama odaklı olacak şekilde tasarlandı. Bu düzenlemeler, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Yeni kurallara göre, e-ticaret platformlarında satılan ürünlerin ilanlarında Türkçe uyarı ve güvenlik bilgilerine yer verilmesi zorunlu hale getirildi. Böylece tüketiciler, internetten alışveriş yaparken fiziki bir mağazada olduğu gibi ürün üzerinde gerekli güvenlik işaretlerini görebilecek.

Uygunsuz Ürünlere 24 Saat İçinde Müdahale

Düzenlemeyle birlikte, eğer bir ürün güvenlik standartlarına uygun değilse ya da ticarete uygun olmadığı belirlenirse, bu ürünün ilanı 24 saat içinde kaldırılmak zorunda olacak. İlgili platform bu süre içinde harekete geçmezse ilan erişime kapatılacak. Ayrıca, e-ticaret platformlarında "Ürün Güvenliği Temas Noktası" adı verilen bir birim oluşturulacak. Vatandaşlar, bu noktadan ürün güvenliğiyle ilgili şikayetlerini iletebilecek.

Doğrudan Satışlara Yasal Koruma ve Kadınlara Destek

Resmi Gazete'de ayrıca "Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun" da yayımlandı.Yeni düzenlemeyle doğrudan satış sistemlerine özel yasal çerçeve de güçlendirildi. Özellikle kadınların ekonomik hayata katılımını artırmayı amaçlayan bu düzenleme ile doğrudan satış sistemleri, yaklaşık 10 milyar liralık ekonomik büyüklüğe sahip. Bu sayede, tüketici hakları ve doğrudan satış faaliyetlerinde bulunan kişilere daha fazla yasal koruma sağlanacak.

Piramit Satışlarla Mücadele

Aynı zamanda, yasa dışı olan piramit satış sistemleriyle yasal doğrudan satışların ayrımı da netleştirildi. Böylece, tüketicilerin mağduriyet yaşamalarının önüne geçilmesi hedefleniyor. Doğrudan satış şirketlerinin yükümlülükleri belirlenirken, sistemden ürün satın alan tüketicilerin bilgilendirilmesi ve cayma haklarını kullanmalarının kolaylaştırılması da yeni düzenlemeler arasında yer alıyor.