Güncel

Ekmek satışında yeni dönem!

Türk Standartları Enstitüsü (TSE) ekmek satışına yeni standart getirdi. Bundan böyle ekmeğin üzerinde fırın adı, nerede, ne zaman üretildiği yazılı olacak.

Sofraların vazgeçilmezi haline gelen ekmek ile ilgili yeni bir adım atıldı. Türk Standartları Enstitüsü (TSE) tarafından hazırlanan standart taslağına göre ekmek, iyi pişmiş ve kabarmış olacak, yanık olmayacak. Ambalajlı ekmeğin paketinde un çeşitlerinin yüzde oranları, kullanılan katkı maddesinin adı, imalat günü yer alacak. Ambalajsız ekmeklerde ise fırının adını belirten etiket veya kabartma bulunacak. Ambalajsız ekmekler, elle teması önleyebilecek ebatta kağıtlara sarılarak veya poşetle verilecek.

SE tarafından hazırlanan ve görüşe açılan ekmek standart taslağına göre ekmek çeşitleri; “normal ekmek, köy ekmeği (tam buğday ekmeği), kepekli ekmek, çavdarlı ekmek, yulaflı ekmek, mısırlı ekmek, karışık tahıllı ekmek, Vakfıkebir/Trabzon ekmeği, siyez buğday ekmeği, çeşnili ekmek” olmak üzere 10 grupta toplanacak. Ekmek iyi pişmiş ve kabarmış olacak, yanık olmayacak, kendine has kokusu bulunacak, dış kısmında gözle görülür herhangi bir yabancı madde ve hamur topağı yer almayacak.

Ambalajlı ekmeğin paketi üzerinde un çeşitlerinin yüzde oranları, net ağırlık, tavsiye edilen son kullanma tarihi veya raf ömrü, kullanılan katkı maddesinin adı, imal tarihi (gün-ay olarak) yer alacak. Ekmeğe herhangi bir katkı maddesi katılmıyorsa da etiket üzerinde “katkısız” ifadesi yer alacak.

Ekmekler işleme yerlerinde, depolarda, taşıtlarda ve satış yerlerinde yabancı kokulu, nemli, tatlarına ve diğer özelliklerine etki yapacak maddelerle bir arada bulundurulmayacak. İçinde ekmek bulunan kaplar ve kasalar, kuru zemin üzerinde, havadar ve temiz bir yerde bekletilecek, yağmur altında bırakılmayacak. Ekmek üreticisi ve satıcısı, standarta uygun imal edildiğini beyan ettiği ekmekler için istendiğinde standarda uygunluk beyannamesi göstermeye mecbur olacak.