Güncel

KÖYÜME DOKUNMA 'TAŞ OCAĞI İSTEMİYORUZ'

Yenişehir’e bağlı Çukurkeşli, Hacgediği ve Kayrakkeşli köyleri ile Toroslar’a bağlı Aladağ ve Kerimler köylerinin ortasında bulunan alana taşocağı yapılmak isteniyor. Bölge halkı taşocağının doğal yaşamı tehdit edeceği ve atılan her dinamitin çevreye ciddi zarar vereceğine dikkat çekerek projeden vazgeçilmesini istiyor. Vatandaşlar, Çukurkeşli mahallesinde yapılmak istenen taşocağına karşı imza kampanyası başlattı.

Çukurkeşli mahallesi sakinlerinin taşocağına karşı yürüttükleri mücadele sürüyor. Yaklaşık bir yıl önce taşocağı açılmak istenen Çukurkeşli Mahallesi’nde bölge halkı ÇED toplantısına izin vermedi. Ancak taşocağı şirketi inadından vazgeçmeyerek yeniden ÇED başvurusunda bulunurken köylüler bu duruma tepki gösterdi.

Taşocağına karşı imza kampanyası başlattıklarını duyuran Çukurkeşli Mahalle Muhtarı Süleyman Karakuş, “Köyümüzde yapılması istenen kalker ocağının yapılmasını istemiyoruz. İmza kampanyası başlatmış bulunmaktayız. 10 gün halkın görüşüne açıyoruz. Bu konuda toplum olarak ve bireysel olarak itirazlarda bulunacağız. İtirazları Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na da bulunabilirsiniz. Herkesin köyümüzün geleciği için bu konuda duyarlı olmasını istiyoruz” ifadelerini kullandı.

“HALKI BİLİNÇLENDİRME TOPLANTISI YAPILDI”

Çukurkeşli Mahallesinde ÇED raporu alınarak açılması planlanan taşocağı ile ilgili halkı bilinçlendirme toplantısı yapıldı. Bölge halkı ve Türkiye İşçi Partisi Mersin İl yönetiminin katıldığı toplantıda yapılacaklar ve taşocağının zararları üzerine konuşuldu.

 “Taşocağına hayır, çocuklarımızın geleceğine evet” pankartı ile toplantıya katılan çevre halkı, hem yörenin geçim kaynağı olan hayvancılığa hem de sağlıklarına zarar vereceği görüşüyle endişe duyduklarını dile getirdi.

“TAŞOCAĞINA TÜM YASALARI ÇİĞNEYEREK İZİN VERİLMİŞ’

Yurttaşlara destek olmak ve hukuki süreci başlatmak için köylülerin yanına giden Türkiye İşçi Partisi (TİP) Mersin İl Yöneticisi Eser Kutsi Dayı, “4 gün önce bölgede yapılmak istenen doğa katliamından haberimiz oldu. Bölge halkına destek vermek amacıyla, bölgeye verilen zararı, yaşatılmak istenen katliamın boyutların anlatmak, kamuoyu yaratmak ve sizleri dinlemek için aranıza katıldık. Anayasa’nın 56’ncı maddesi herkesi bağlayan bir maddedir. Devlet vatandaşına sağlıklı, doğal ortamda yaşama hakkı sağlamak zorundadır. Ama görüyoruz ki birkaç rantiyecinin çıkarları doğrultusunda burada bir doğa katliamına yol açacak bir taşocağına tüm yasaları çiğneyerek izin verilmiş. Buna karşı mücadele etmek için yanınızdayız. Sizin mücadelenize destek vermek ve her türlü hukuki desteği vermek için buradayız” diye konuştu.

“BURADA DURDURACAĞINIZ FAALİYET TÜM MERSİN’E YARAYACAK”

ÇED sürecini anlatan TİP Kent Ekoloji Mersin Koordinasyonu Sorumlusu Çevre Mühendisi Cihan Ersoy ise “Çocuklarımıza yaşanabilir bir dünya bırakmak hepimizin sorumluluğu. Buradaki sürece dair yapabileceklerimize gelirsek en başında bir ÇED raporu süreci başlatıldı ve halk katılımı toplantısıyla bu rapor iptal edildi. Daha sonra alanın küçültülmesi yöntemiyle Fizibilite dosyası kılıfında ÇED geçirmeye çalışıyorlar. Bu dosyanın 10 günlük askı süresi var ve bu süreçte itiraz süreci başlatılması gerekiyor. Bu süreci hep beraber tartışarak akıl birliğine varacağız ve bu taşocağının yürütmesi durdurulacak. Burada yapılan faaliyetin yansıması sadece buranın doğasını yok etmekle kalmayacak. Eğer burada yapılacak olan taşocağı faaliyete başlarsa limanın dolgu alanı için kullanılacak. Bu aynı zamanda Mersin halkının kent hakkı gaspına da giriyor.  Yani sizin burada durduracağınız faaliyet bütün Mersin’e yarayacak bir faaliyet” ifadelerini kullandı.