Güncel

MEB'den özel okullar için yeni karar: İşte şartlar!

Milli Eğitim Bakanlığı, özel okulların marka lisansı alabilmesi için yeni şartlar getirdi. Aynı türden en az 5 okul ve 5 yıl faaliyet zorunluluğu gibi kriterlerle eğitimin ticarileşmesinin önüne geçilmesi hedefleniyor.

Son dönemde fahiş kayıt ücretleriyle gündeme gelen özel okul zincirlerine yönelik Millî Eğitim Bakanlığı (MEB) harekete geçti. Bakanlık, eğitimin ticarileşmesini önlemek amacıyla özel öğretim kurumlarına marka lisansı verilmesi için yeni şartlar getirdi. 81 ilin valiliğine gönderilen yazıda, marka lisansı için aynı türden en az 5 okul ve 5 yıl faaliyet zorunluluğu gibi kriterler belirlendi.

Franchise sistemi olarak adlandıran düzenleme ile özel okulların sayısı son yıllarda hızla arttı. Türkiye gazetesinde yer alan habere göre, plansız artışla bazı zincir okullara yönelik şikâyetler zirve yapınca bakanlık olaya el attı. Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Yönetmeliğinde düzenlemeye gidildi. 81 ilin valisine marka lisans sözleşmelerine dair hüküm de dahil olmak üzere yapılan değişikliklerin yer aldığı ayrıntılı yazı gönderildi. Yapılan düzenlemeye göre, bir özel öğretim kurumunun marka adını başka kişilere kullandırabilmesi için aynı türde en az 5 kurumu bulunması gerekiyor. ‘Aynı tür’ ibaresi, okul, özel öğretim kursu, özel muhtelif kurs, özel eğitim ve rehabilitasyon merkezi, sosyal etkinlik ve gelişim merkezi gibi farklı alanlarda faaliyet gösteren kurumları kapsıyor. Ayrıca, bu kurumların her birinin en az 5 yıl boyunca faaliyette olması şartı da getirildi.

ÜÇ KAT SINIRI GELDİ

Bunları sağlayan kurumlara 3 kat sınır ile müsaade edilecek. Yani markasını en fazla 15 kurucuya kullandırma hakkına sahip olacak. Daha fazlasını istiyorsa yeni kurumlar açarak başka kuruculara markasını kullandırabilecek. Bu arada ifade edilen bütün şartların sağlanması durumunda sahipler, sayıyı artırabilmek için yeni kurumlar açtığı zaman onlar için de ilave beş yıla gerek duyulmuyor.

GERİYE DÖNÜK PROBLEM YOK

Daha önce yapılmış marka lisans sözleşmeleri o günkü mevzuat kapsamında yapıldığından onlarla ilgili başka bir işleme gerek yok. Bu konuya yönelik ayrı bir yönerge çalışmasına da olmayacak. Başvuru durumunda MEB, bu talepleri MEBBİS ekranı üzerinde kontrol edecek. Bütün incelemeler sistem üzerinden yapılacağı için denetimlerde tüm işlem adımları kontrol edilebilecek.