Yerel

Mersin’de organik solucan gübresi çiftçilere ulaşıyor

MERSİN'İN MERKEZ İLÇE YENİŞEHİR BELEDİYESİ, KİMYASAL GÜBRE KULLANIMINI AZALTMAK VE ÇİFTÇİLERE DESTEK VERMEK AMACIYLA GEÇTİĞİMİZ YIL BAŞLATTIĞI ORGANİK SOLUCAN GÜBRESİ ÜRETİMİNE DEVAM EDİYOR.

Mersin’in merkez ilçe Yenişehir Belediyesi, kimyasal gübre kullanımını azaltmak ve çiftçilere destek vermek amacıyla geçtiğimiz yıl başlattığı organik solucan gübresi üretimine devam ediyor. Üretilen gübreler kırsal mahallelerdeki çiftçilere ücretsiz dağıtılıyor.

Tarımsal danışmanlık hizmetleri kapsamında kırsal mahallerdeki çiftçilere ziraat mühendisleri aracılığıyla budama, ilaçlama ve gübreleme ile ilgili eğitimler veren Yenişehir Belediyesi, tarımda verimi artırmak amacıyla ürettiği organik solucan gübrelerini vatandaşlara ulaştırıyor.

“Sürdürülebilirliği sağlamamız gerekiyor”

Yenişehir Belediyesi Kırsal Hizmetleri Müdürlüğü ekipleri son olarak Değirmençay Mahallesi’nde çiftçilere üretim alanına göre toplamda 6 bin litre solucan gübresi dağıttı. Yenişehir Belediye Başkanı Abdullah Özyiğit, organik solucan gübresi gibi sürdürülebilir tarım uygulamalarının teşvik edilmesi, toprağın uzun vadeli sağlığını ve tarımsal üretimin gelecek nesillere aktarılabilirliğini güvence altına almaya çalıştıklarını söyledi. Özyiğit, “Organik solucan gübresi, kimyasal gübrelere göre genellikle daha düşük maliyetli. Bu da çiftçilere üretim maliyetlerinde tasarruf sağlayarak daha güçlü olmalarını beraberinde getiriyor. Organik solucan gübresi üretmekle kalmıyor, üretim yöntemlerini de çiftçilerimize anlatıyoruz. Sürdürülebilirliği sağlamamız gerekiyor" dedi.

“Rutin belediyeciliği herkes yapıyor ama sosyal belediyecilik budur”

Değirmençay Mahallesi’nde yaşayan ve çiftçilik yapan Ahmet Ata “Yenişehir Belediye Başkanımız Abdullah Özyiğit’e kırsal mahallelere verdikleri desteklerden dolayı teşekkür ediyoruz. Solucan gübrelerinin yeşil alanlarda ve özellikle meyve ağaçlarında çok etkili olduğunu geçen yılki dağıtımda gördük. Ben ayrıca safran üreticisiyim. Safran arazisinde geçen yıl deneme yaptım. Gübre kullandığım yerlerde safran soğanlarının tamamı çiçek açmıştı. Gübre vermediğim yerlerde ise seyrek çıkmıştı. Solucan gübresinin ne kadar etkili olduğunu orada uygulamalı olarak gördük. Şimdi iki bidon daha aldım. Böyle bir çalışmanın anlamlı olduğunu görüyoruz. Rutin belediyeciliği herkes yapıyor ama sosyal belediyecilik budur” diye konuştu.

“Gelişim gördük, kullanmaya devam etmeye düşünüyoruz.”

Yenişehir Belediyesinin organik solucan gübresi desteğinden yararlanan Mehmet Dokan ise şunları söyledi: “Yenişehir Belediyesinin gönderdiği ziraat mühendisleri sayesinde burada solucan gübresi ile tanıştık. Gübreleri faydalı olacağına inandığımız için kullanıyoruz. Gelişim gördük, kullanmaya devam edeceğiz. Yenişehir Belediyesine ve başkanımıza teşekkür ediyoruz."