Yerel

Mersin’de ’Siirt Fıstığı Mersin’de projesi kapsamında fidan dağıtıldı

MERSİN VALİLİĞİ HİMAYESİNDE İL TARIM VE ORMAN MÜDÜRLÜĞÜ’NÜN GERÇEKLEŞTİRDİĞİ 'SİİRT FISTIĞI MERSİN’DE PROJESİ KAPSAMINDA KENTTEKİ ÜRETİCİLERE FİDAN DAĞITIMI YAPILDI.

Mersin Valiliği himayesinde İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün gerçekleştirdiği ’Siirt Fıstığı Mersin’de projesi kapsamında kentteki üreticilere fidan dağıtımı yapıldı.

İlk etapta 3 bin Siirt fıstığı fidanını Mezitli ilçesine bağlı Kuzucubelen, Kuzucu, Doğançay, Kocayer ve Tepeköy mahallelerinde ikamet eden emektar çiftçilere dağıtımını yapan Vali Ali Hamza Pehlivan, Siirt fıstığının, adından da anlaşılacağı gibi coğrafi olarak oldukça uzak bir diyarda yetişen bir ürün olduğunu söyledi. Siirt fıstığının, yapılan bilimsel araştırmalar sonrası Kuzucubelen ve çevresinde de üretiminin yapılabileceği konusunda bir fikir birliği oluştuğunu kaydeden Vali Pehilvan, "Siirt fıstığının burada üretilmesiyle ilgili 3 ana gerekçemiz bulunuyor. Birincisi Siirt fıstığının su ihtiyacının diğer ürünlere göre az olması. Bu çok önemli bir konu. Çünkü yağmurlar azaldı, sular çekiliyor. Küresel ısınmaya bağlı iklim değişikliğini yaşıyoruz. Dolayısıyla bir yandan mevcut kaynaklarımızı en iyi şekilde ve tasarrufla kullanmamız icap ediyor. Bir yandan da sulama yapılamadığı veya az düzeyde yapılabildiği yerlerde de alternatif ürünlere yönelmemiz gerekiyor. Siirt fıstığı diğer ürünler kadar su istemiyor. İkinci gerekçe de çok da fazla bakım ihtiyacı hissettirmiyor. Bu da önemli noktalardan birisidir. Çünkü belli ürünler sürekli başında durmayı ve ilgilenmeyi gerektiriyor. Elbette ki bu ürünle de ilgilenilecek ama mukayese edildiğinde pek çok ürüne göre daha az bakım gerektiriyor. Üçüncü bir gerekçe ise ilaçlamanın da en az gerektiği ürünlerden birisi olmasıdır. Bu da üreticimiz için avantaj teşkil ediyor" dedi.

"Fıstık üretiminde dünyada 3. sıradayız"

Siirt fıstığı üretiminin diğer gerekçelerden birinin de bu ürüne yönelik talebin gerek iç piyasada gerek dış piyasada oldukça yüksek olması olduğunu dile getiren Vali Pehlivan, "Fıstık üretiminde dünyada 3. sırada bulunuyoruz. Dünyada yaklaşık 900 bin ton fıstık üretiliyor. Bunun bir önceki yıl 240 bin tonunu, geçtiğimiz yıl da yaklaşık 200 bin ton civarında üretimini gerçekleştirmişiz. Şimdi Mersin’deki mahallelerimizde bu ürünü deniyoruz. İnanıyorum ki başarılı olacaktır. Örnek fidanlarımızı diktik. Bıttım veya diğer adıyla menengiç fidanlarının aşılamalarını 2 yıl içerisinde uzmanı arkadaşlar rehberliğinde gerçekleştireceğiz. İnşallah başarılı olacak ve birkaç sene sonra birçok ürünün yetiştiği, bereketli Çukurova ve çevresinde fıstığın da adından söz edileceğini düşünüyorum. Emek veren çiftçi kardeşlerimizin de emeğinin karşılığını en iyi şekilde, en değerli şekilde bulduğuna da tanıklık edeceğimize yürekten inanıyorum" diye konuştu.

İlk fidanlar toprakla buluştu

Öte yandan tören öncesi Vali Ali Hamza Pehlivan, eşi Yıldız Pehlivan ile birlikte, Mezitli ilçesine bağlı Kuzucubelen Mahallesi’nde ilk Siirt fıstığı fidanlarını toprakla buluşturdu.

Vali Pehlivan, fidan dikimi sonrası yaptığı açıklamada, “’Siirt Fıstığı Mersin’de projesi ile su ihtiyacı düşük, fazla bakım gerektirmeyen ve düşük seviyede ilaç kullanımına ihtiyaç duyan, Siirt fıstığı yetiştiriciliğinin Mezitli ilçesinde yaygınlaştırılması hedeflenmektedir" ifadelerini kullandı.

Programda, Mezitli Kaymakamı Alp Eren Yılmaz, İl Tarım ve Orman Müdürü Erdem Karadağ, Mezitli İlçe Tarım Müdürü Kerim Köken ve çok sayıda kadın çiftçi katıldı.