Ramazan ayında nelere dikkat edilmeli, doğru sıvı tüketimi nasıl olmalı, Ramazan ayında beslenme ile metabolizmayı hızlandırmak mümkün mü, Ramazan öncesi ve sonrasında beslenme düzeninin nasıl dengeleneceği sorularını yanıtlayan Hüsna Sözer, doğru beslenmenin önemini vurguladı.
“15 DAKİKA SONRA ANA YEMEĞE GEÇEBİLİRİZ”
Uzun süreli açlıktan sonra iftarı aşırı ve büyük porsiyonlar ile açmak. Yağlı yiyecekler yemek bu durum kan şekerinde ani yükselişlere sebep olur. Mideyi yormasıyla beraber, sindirim problemlerine sebep olabilir. Su ve hurma ile iftarı açtıktan 15 dakika sonra ana yemeğe geçebiliriz. Sıvı tüketiminde en önemli şey; suyu yudum yudum içmek. Çünkü hızlı bir şekilde su içtiğimiz zaman böbreklerimizden suyun atılımı hızlı olacak. Bunun yerine, suyu yudum yudum içmek daha önemlidir. İftar ile sahur arasında en az 8-10 bardak su içmemiz gerekiyor.
“ÖĞÜN ATLAMAMAK GEREKİYOR”
Özellikle çay ve kahve tüketimi idrar söktürücü etkisi nedeni ile, suyun vücuttan hızlı atılmasına sebep olabilir. Küçük porsiyonlar yemek en önemlisi. Ama bunun haricinde yüksek lif almamız gerekiyor. Sahurda da iftarda da meyveler, sebzeler, kuru baklagiller…Aynı zamanda sindirim sorunu yaşayan bireyler sahurlarını yaptıkları sırada kayısı ve kimyonlu su içebilirler. Öğün atlamamak gerekiyor. Yani mutlaka sahurunuzu da yapmalıyız.
“METABOLİZMAYI HIZLANDIRMAK İÇİN YEŞİL YAPRAKLI SEBZELERİ TÜKETMELİYİZ”
Birçok birey ramazanda oruçla beraber kilo vereceğini düşünüyor. Az su içmek, öğün atlamak ve hareketsizlik metabolizma hızını düşüren faktörlerdendir. Sahurumuzda protein grubu, yağ grubu ve lifli sebzeler olması gerekiyor. Bir yumurta, bir dilim tam tahıllı ekmek ceviz veya zeytin artı olarak benim listelerimde özellikle kullandığım lor peynirini özellikle tercih edebilirler. Metabolizmayı hızlandırmak için ise, yeşil yapraklı sebzeleri bolca tüketmemiz gerekiyor. Zerdeçal, tarçın, kimyon ve kırmızı biberi sofralarımızdan eksik etmemeliyiz.
“AŞIRI YAPLI TATLIKAR YERİNE SÜTLÜ TATLILAR TERCİH ETMELİYİZ”
Ramazan bayramı demek aslında bir şeker bayramı demek ve yüksek şeker tüketimi demek oluyor. Aşırı yağda tatlılar yerine, sütlü tatlıları tercih etmeliyiz. Biz tatlıları genellikle öğün atlayarak yeriz. Özellikle salata içeren yiyeceklerden sonra tatlı yemeliyiz. Oruç bir aylık süreç vücut buna alışıyor. Daha yavaş uyumlu bir şekilde ilerlememiz gerekiyor. Bir haftalık bir sürece ihtiyacımız var aslında vücudun toparlanması için.