Sayıştay 2022 yılı denetim raporlarını açıkladı. Açıklanan rapora göre Mersin Mezitli Belediyesi raporları dikkat çekti. Birçok noktada Mezitli Belediyesi’nin sunduğu raporların Sayıştay raporlarına göre gerçeği yansıtmadığı ortaya çıktı. 

Denetim görüşünün dayanağı bulgular 7 başlıkta sıralandı; Bu başlıklar sırasıyla şu şekilde açıklandı;

- Yapılmakta Olan Yatırımlar Hesabının Gerçek Durumu Yansıtmaması;

Raporda, maddi duran varlık hesapları arasında yer alan yeraltı ve yerüstü düzenleri hesabı veya binalar hesabına alınmadığı görülmediği açıklandı.

Çok sayıda Avrupa ülkesi karanlığa büründü Çok sayıda Avrupa ülkesi karanlığa büründü

- Gelirlerden Alacaklar Hesabının Gerçek Durumu Yansıtmaması

Raporda, fazla veya yersiz tahsil edilmeleri sonucunda tamamen iade edilen tutarların hatalı muhasebeleştirilmesi sonucu, 120-Gelirlerden alacaklar hesabının idarenin gerçek alacak tahakkuklarını göstermediğinin tespit edildiği belirtildi.

- Kıdem Tazminatı Karşılıklarının Ayrılmaması

Raporda, idarece emekli olacak işçilere ödenecek kıdem tazminatlarının izlenmesi amacıyla kullanılması gereken 372-Kıdem Tazminatı Karşılığı Hesabı ile 472-Kıdem Tazminatı Karşılığı Hesabının kullanılmadığı ve karşılık ayrılmadığı tespit edildiği belirtildi. Ayrıca “Sonuç olarak, kıdem tazminatı karşılıklarının ayrılması ve muhasebeleştirilmemesi sebebiyle, İdarenin 2022 yılı bilançosunda Borç ve Gider Karşılıkları hesap grubu, tam, doğru ve gerçeğe uygun tutarları raporlayamamaktadır.” denildi.

- Maddi Duran Varlıklar Hesap Grubunun Gerçek Durumu Yansıtmaması 

Raporda, idarenin 2022 mali yılı bilançosunun “25- Maddi Duran Varlıklar” hesap grubunda yer alan varlıkların net defter değerlerinin, tam doğru ve gerçeğe uygun tutarları göstermediğnini tespit edildiği açıklandı ve sonuç olarak, İdarenin 2022 yılı bilançosunda yer alan Maddi Duran Varlıklar Hesap Grubu tam, doğru ve gerçeğe uygun tutarları yansıtmadığı anlaşıldı.

- Ekonomik Değer Taşıyan Bilgisayar Yazılımlarının Haklar Hesabında İzlenmemesi 

Raporda, bilgisayar yazılımı ve otomasyon alımları ile mevcut yazılımların güncellenmesine ilişkin harcamaların 260-Haklar Hesabına kaydedilerek aktifleştirilmesi gerekirken yalnızca gider hesaplarına kaydedilmek suretiyle doğrudan giderleştirildiğinin tespit edildiği belirtildi.

- Hurdaya Ayrılan Taşınırların İlgili Muhasebe Hesaplarında İzlenmemesi 

- Taşınır Mallara İlişkin Kayıtların Gerçek Durumu Yansıtmaması

Raporda, “Taşınır mallara ilişkin kayıtların gerçek durumu yansıtmaması” ile ilgili idarenin bilançoda beyan ettiği taşınır mallara ilişkin tutarların tam, doğru ve gerçek değerleri yansıtmadığı açıklandı. 

Raporun diğer bulgular bölümünde ise gerçeği yansıtmayan kayıtlar şu şekilde sıralandı;

- Sayıştaya Verilmesi Gereken Belgelerin Süresinde Verilmemesi

“Yapılan incelemede; yukarıda yer verilen hükümler doğrultusunda İdare tarafından sunulması gereken defter, mali tablo ve belgeler denetim sürecinde fiilen teslim alınmakla birlikte aşağıdaki tabloda detayları görüleceği üzere bunların ilgili Usul ve Esaslarda belirtilen süreler içerisinde Sayıştaya verilmediği tespit edilmiştir.” denildi.

- İhale Usulleri ile Temin Edilmesi Gereken Araç Kiralama Hizmet Alımlarının Kısımlara Bölünerek Doğrudan Temin ile Satın Alınması

“İdare tarafından yapılan araç kiralama hizmet alımlarında; her bir alımda ve birimlerin yıllık alım toplamında 4734 sayılı Kanun’un 22-d maddesiyle 2022 yılında geçerli 218.395,00 TL’lik limite uyulmuş olmakla birlikte niteliği gereği aynı mahiyette olan ve idarenin tüm birimlerini ilgilendiren araç kiralama hizmet alımı yıllık toplamı 690.768,78 TL olup parçalara bölünmek suretiyle gerçekleştirilmiştir. Kamu İdaresi tarafından bulgu konusu hususa iştirak edilmiş olup gerekli işlemlerin sağlanacağı belirtilmiştir. Kamu İdaresi tarafından yapılan alımların, 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu’nda öngörülen “temel ilkeler” çerçevesinde yine aynı kanunda düzenlenen usul ve esaslara göre yapılması gerekmekte olup Kanun’da belirtilen temel ihale usulleri ile yapılması gereken alımlar doğrudan temin yöntemi ile yapılmamalıdır.” denildi. 

- Yapım İşlerine İlişkin İnşaat Sigortası (Bütün Riskler) Poliçesinde Sigortacının Sorumluluk Başlangıç Tarihi ile İşyeri Teslim Tarihinin Farklı Olması

Yapım işlerine ilişkin inşaat sigortası (bütün riskler) poliçesinde, sigortacının sorumluluk başlangıç tarihinin, işe başlama tarihinden itibaren geçerli olacak şekilde düzenlenmediğinin görüldüğü belirtildi ve “Sonuç olarak sigorta priminin peşin olarak ödenmesi kararlaştırılmış ise tamamının, taksitle ödenmesi kararlaştırılmışsa peşinatın (ilk taksitin) ödendiği tarih ile yapım işinin başlama tarihinin aynı olması; bu olmadığı takdirde Türk Ticaret Kanunu’nun 1421’inci maddesinde belirtildiği üzere sigorta poliçelerine “Sigorta primlerinin tamamı veya taksitle ödenmesi kararlaştırılmış ise peşinatın (ilk taksiti) ödenme tarihi işe başlama tarihinden farklı olsa bile sigortacının sorumluluğu işe başlama tarihinden itibaren başlayacaktır.” şeklinde açık hükümler konularak sigortacının sorumluluğunun işe başlama tarihinden itibaren başlatılması gerektiği değerlendirilmektedir” denildi.

- Kanunda Sayılan İstisnalar Dışında Dolu Kadroya Görevlendirme Yapılması

Belediyede mevcut olan başkan yardımcılığı ve müdürlük kadrolarının bazılarına, ilgili kadro dolu olmasına rağmen uzun süreli olarak bazı personelin vekâleten görevlendirildiğinin tespit edildiği belirtildi.

- Yapım İşlerine İlişkin İnşaat Sigortası (Bütün Riskler) Poliçesinde Muafiyet Oranlarının Mevzuatta Öngörülen Sınırlardan Yüksek Belirlenmesi

- Doğrudan Temin Yöntemiyle Yapılan Alımların Elektronik Kamu Alımları Platformuna Kaydedilmemesi

- Gerçekleştirilmesi Belli Süre Gerektiren Alımlardan Bazıları İçin Sözleşme Düzenlenmemesi

- Bazı Ödemelerde Vadesi Geçmiş Vergi Borcu Sorgulaması Yapılmaması

- Taşınmaz Kayıt İşlemlerinin Tamamlanmaması

- Teşkilat Yapısında Mevcut Olmayan Kadroların İhdas Edilmesi ve Bu Kadrolara Sözleşmeli Olarak İstihdam Edilen Personelin Görevlendirilmesi 

- Sosyal Denge Tazminatı Sözleşmesinde Konusu Dışında Hükümlerin Yer Alması 

- Üniversite Öğrencilerine Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumu Aracılığı Olmaksızın Eğitim Desteği Adı Altında Ödeme Yapılması

- İşyerlerine İlişkin Çevre Temizlik Vergisi Tahakkukunun Eksik Yapılması