Sahte paraların Gaziantep üzerinden giriş yaptığı, Antalya ve İstanbul gibi büyük şehirlere yayıldığı iddia ediliyor. Durumun ciddiyeti üzerine İstanbul Başsavcılığı da kapsamlı bir soruşturma başlattı.
BANKALAR BİRLİĞİ'NDEN AÇIKLAMA
Sahte paraların etkilerini azaltmak ve dolaşımını engellemek için Türkiye Bankalar Birliği tarafından yapılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
"Son günlerde piyasada sahte döviz banknotlarının dolaşımının arttığına dair haberler yer almaktadır. Sahte dövizle mücadele ve dolaşımının engellenmesi amacıyla; kullanımdaki para sayma, sahte döviz kontrol ve ATM makinelerinin gerekli kontrolleri ve güncellenmeleri yapılmaktadır. Bankacılık sektörü, ilgili kamu kurumlarıyla yakın iş birliğinde, ekonomik faaliyetin sağlıklı ve kesintisiz bir şekilde devam etmesi, müşterilerin hak ve menfaatlerinin korunması ve sahte dövizle etkin mücadele için gerekli çalışmaların kısa sürede tamamlanması amacıyla hassasiyetle çalışmaktadır."
BİR AÇIKLAMA DA MERKEZ BANKASI'NDAN GELDİ
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ise sahte paralarla mücadele konusunda aktif bir rol üstleniyor. TCMB'den yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı:
"Bankamız, banknot sahteciliği ile etkin mücadele kapsamında ilgili adli mercilerle koordinasyon içinde gerekli çalışmaları yürütmektedir."
Ayrıca TCMB’nin bilirkişi raporlarıyla sahte paraların tespit edilip bankacılık sektörüyle paylaşıldığı belirtildi. Teknolojik altyapıda sahteciliği önlemeye yönelik tedbirlerin alınması konusunda da gerekli yönlendirmelerin yapıldığı duyuruldu.
PİYASADA 600 MİLYON DOLAR SAHTE PARA İDDİASI
Sahte dolarların piyasada ne kadar bulunduğuna dair net bir bilgi olmamakla birlikte, 600 milyon dolarlık sahte para dolaşımda olduğu iddiaları endişe yaratıyor. Döviz büroları ve bankalar, özellikle büyük banknotlara karşı daha dikkatli davranırken, ATM ve para sayma makinelerinin güncellenmesi çalışmaları hız kazandı.