Son yıllarda Türkiye'de hekimlerin karşılaştığı sorunlar giderek artıyor. Sağlık sistemindeki yapısal sorunlar, aşırı iş yükü ve şiddet olayları, hekimlerin mesleki ve kişisel hayatlarını olumsuz yönde etkiliyor. Birçok hekim, karşılaştığı sorunlar nedeniyle tükenmişlik sendromuyla karşı karşıya. Özellikle kamu hastanelerinde çalışan hekimler, günde yüzlerce hastaya bakmak zorunda kalıyor. Bu durum, sağlık hizmetlerinin kalitesini düşürmekle kalmıyor, aynı zamanda hekimlerin fiziksel ve zihinsel sağlığını da tehlikeye atıyor. Şiddet başta olmak üzere güvenlik ve ekonomik zorluklar ile karşılaşan Hekimlerin sesi Mersin Tabip Odası Başkanı Uzman Doktor İzzet Çalış oldu. Dr. Çalış Mersin Objektif ekranlarında konuştu. Uzm. Dr. İzzet Çalış hastanelerde yaşadıkları zorluklardan bahsederek " Biz hekimler olarak aslında iyi değiliz. Yaklaşık 15 - 20 yıldır sağlıkta dönüşüm denilen bir program başlatıldı. Bu projede hekimler itibarsızlaştı, değersizleştirildi. Projeye karşı çıktığı için Türk Tabipler Birliği günah keçisi ilan edildi. Mesela bazen bir hekimimiz 100 hasta bakabiliyor. Hastaya ayrılan süre iki dakikaya kadar düşebiliyor. Hal böyle olunca hekimlerimiz kendini geri çekiyor. Hekimlerimiz gidiyor. Hekimlerimiz şiddetten muzdarip. Fiziksel şiddet zaten var ama sözel şiddet görünmüyor. Bir tane kadın çıktı dedi ki "Biz artık doktor dövebiliyoruz."  Ya bu çok acı bir şey. Kalifiye hekim yetiştiriyoruz Türkiye'de. O hekimleri de Avrupa Ülkeleri hiçbir masraf yapmadan çok kolay bir sistemlerine entegre ediyorlar." diye konuştu. 

Dr. Çalış sorunların çözüm noktalarına da değinerek " Hekime sağlıklı koşullarda  iş güvenceli ortam yaratacaksınız." diye konuştu.

Cesedi çöpte bulunan profesörün oğlunun ifadesi düşündürdü “Eve geldiğimde babam ölüydü, fıçıya koyup çöplüğe bıraktım.” Cesedi çöpte bulunan profesörün oğlunun ifadesi düşündürdü “Eve geldiğimde babam ölüydü, fıçıya koyup çöplüğe bıraktım.”

Muhabir: Melissa Culha